Mikä energiatodistus on? Milloin energiatodistus vaaditaan? Mitä energiatodistuksen luokat kertovat kohteesta? Kokosimme oheen pienen tietopaketin energiatodistuksesta. Lisätietoa todistuksen tarpeellisuudesta ja laatimisesta saat meiltä. Suunnittelutoimisto Kirsi Örling laatii pitävät energiatodistukset kaikkiin tarvittaviin kohteisiin. Laadimme energiatodistuksia pääasiassa Etelä-Suomen alueella, kuten Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Laadimme energiatodistukset seuraavasti:
Energiatodistuksesta löytyvät merkittyinä nämä kohdat: pinta-ala (ikkunat, seinät, ylä- ja alapohjat), lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon hyötysuhteet, lämpökuormat, U-arvot (rakennusosien lämmönläpäisykertoimet) ja uusiutuvan energian osuudet.
Vuoden 2017 aikana voimaanastuneen lain mukaan ennen vuotta 1980 käyttöönotettuihin omakotitaloihin tulee laatia energiatodistus siinä tapauksessa kun taloa ollaan myymässä tai vuokraamassa. Myös uudisrakennuksiin tulee merkitä energialuokat (pakollinen vuodesta 2013 lähtien).
Energiatodistuksen tarkoituksena on osoittaa kiinteistön energiatehokkuus ja talotekniikan toimivuus sekä hidastaa lopulta ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Energiatodistus toimii apuna ja kannustimena peruskorjaukselle, ja osoittaa kiinteistön energiasyöpöt kohdat.
Entä milloin energiatodistusta EI tarvita? Energiatodistusta ei tarvita suojelukohteisiin, vapaa-ajan asuntoihin tai alle 50 m² rakennuksiin. Ns. kevennetty energiatodistus voidaan tehdä esimerkiksi silloin jos kohde myydään tai vuokrataan lähisukulaisten kesken.
Energiatodistuksen saa laatia energiatodistusrekisteriin merkitty henkilö. Suunnittelutoimisto Kirsi Örling:lta löydät energiatodistusten pätevät laatijat.